top of page

Stappenplan doelstellingen/voornemens volhouden

  1. Doe het stap voor stap. Zeker wanneer je voornemen of doel groots is, zoals ‘stoppen met roken’, begin dan met kleine stapjes. Bouw het bijvoorbeeld rustig met 1 sigaret per dag af.

  2. Omring jezelf met positieve mensen die je stimuleren.

  3. Schrijf het op. Wanneer je iets opschrijft creëer je bewustwording. Hang dit op waar je het altijd kan zien, zodat je eraan wordt herinnert.

  4. Wees SMART! Misschien heb je al eens van een SMART-plan gehoord. Het is een handig vragenlijstje dat je voor jezelf kunt nalopen, om je voornemen of doel nog beter uit te werken.

S: Welke Specifieke stappen moet je zetten om je doel waar te maken?

M: Hoe kan je je vooruitgang Meten?

A: Is je doel Acceptabel voor anderen dicht in je omgeving?

R: Is je doel haalbaar en Realistisch?

T: Welk Tijdspad denk je nodig te hebben om je doel waar te maken?

  1. Beloon jezelf. Ieder klein succes is geweldig en wees daar trots op. Geef jezelf regelmatig complimenten en beloon jezelf met iets waardoor je extra gemotiveerd blijft.

  2. Zorg voor een back-up plan. Een back-up voor een offday, of tegenvaller. Tja, ik kan je niet beloven dat je dat soort dagen niet zult hebben. Bedenk dus alvast van tevoren wat je doet op zo’n moment? Wat ga je tegen jezelf zeggen? Wie biedt je support?

  3. Erken je inzet! Te streng zijn, het meteen ‘perfect’ willen doen, boos worden op jezelf omdat het niet lukt? Het gebeurt vaak en daarom is het belangrijk dat je je inzet erkend.

  4. Laat je niet afleiden door de meningen van anderen. Mensen hebben nu eenmaal snel een mening over van alles en deze is niet altijd positief. Onthoud goed dat dit vaak de onzekerheden zijn van de ander. Dit hoeft ook geen reden voor jou te zijn om te stoppen.

  5. Gebruik een quote of spreuk die jouw motiveert. Hang het zichtbaar op zodat je er elke keer door gemotiveerd kan raken, wanneer je een wat mindere dag hebt.

  6. De grote afsluiter: Geloof dat het je lukt!! Wanneer jij erin gelooft, kan het niet mislukken. Bovenstaande tips zijn allemaal hulpmiddelen, maar het allerbelangrijkste ben jijzelf!
4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page