top of page

10.000 stappen per dag

Bijgewerkt op: 3 jan. 2021


2020, het jaar van Covid-19 en dus ook van thuiswerken. Thuiswerken is niet bevorderlijk voor onze dagelijkse beweging. Waar je normaal op kantoor nog een stuk moet wandelen om bij het koffiezetapparaat te komen, hoef je dit als je thuis zit niet. Juist om deze kleine redenen is het weer even belangrijk dat jullie weten waarom het zo goed is om 10.000 stappen per dag te zetten.

Het zetten van 10.000 stappen per dag is namelijk geen boodschap die zomaar uit de lucht is komen vallen. De Japanse arts Yoshiro Hatano toonde aan dat mensen die dagelijks voldoende bewegen een betere gezondheid hebben. Hij besloot toen de minimale hoeveelheid beweging per dag uit te drukken in het aantal stappen.Dr. Yoshiro Hatano kwam tot de conclusie dat een mens gemiddeld zo'n 6.000 stappen per dag zet. Om echter gezond te leven, zouden dat er eigenlijk 10.000 per dag moeten zijn. Die 4.000 extra stappen komen ongeveer overeen met een half uurtje stevig wandelen.Een betere gezondheid is natuurlijk een breed genomen begrip, maar welke redenen zouden er nog meer zijn om 10.000 stappen per dag te zetten?

1. Een sterker hart

Iemand die 10.000 stappen per dag zet, heeft een groter slagvolume - de hoeveel bloed het hart per slag pompt - in vergelijking met iemand die 1.000 stappen per dag zet. Een groter slagvolume is een teken van grotere aerobe capaciteit.

2. Een robuuster metabolisme

Calorieën die worden opgegeten door iemand die 10.000 stappen per dag zet, reizen niet hetzelfde pad wanneer ze worden geconsumeerd door een inactief persoon. Thyfault heeft studies uitgevoerd waaruit blijkt dat voedsel bij iemand die regelmatig oefent, door het lichaam op een andere manier wordt gebruikt om belangrijke systemen te voeden in vergelijking met een inactief persoon. Bij iemand die gewoonlijk fysiek inactief is, is het echter waarschijnlijker dat die calorieën worden opgeslagen als vet of in de spieren of lever.

Er zijn aanwijzingen dat regelmatige beoefenaars ook beter in staat zijn om die onvermijdelijke periodes van overtollige uitspattingen zoals Kerstmis bijvoorbeeld, te doorstaan met minder gewichtstoename.

3. Stabielere bloedsuikerspiegel

Laten we zeggen dat Thyfault met twee vrienden uit eten gaat: één zet 10.000 stappen per dag en de andere zet er 1.000. Met een eenvoudige glucosemonitor zou Thyfault in staat zijn om de identiteit van de zeer actieve persoon en de fysiek inactieve persoon te bepalen en uit te zoeken wie een groter risico loopt op type 2-diabetes.

"De persoon die 10.000 stappen per dag zet, krijgt na een maaltijd een veel lagere glucose- en insulinereactie in zijn bloed", zegt hij. "De inactieve persoon krijgt een veel grotere reactie. Die golf van glucose en insuline na een maaltijd is een voorspeller van de ontwikkeling van diabetes en het risico op hart- en vaatziekten. "

4. Een behendiger brein

Het vermogen om nieuwe taken te leren, nieuwe hersencellen te laten groeien en cognitieve achteruitgang te voorkomen, wordt allemaal geholpen door dagelijkse matige lichaamsbeweging. Een studie in het tijdschrift Current Biology toonde aan dat slechts één ronde van oefening het vermogen van de hersenen om te reorganiseren, te repareren en zich aan nieuwe situaties aan te passen verbeterde.

Aërobe oefening, zoals lopen, kan ook de groei van nieuwe cellen stimuleren in de hippocampus, het gebied van de hersenen dat emotie en geheugen reguleert, volgens een studie uitgevoerd op ratten dat werd gepubliceerd in The Journal of Physiology.

5. Een meer toegewijde jij

Er is één verschil tussen een stapper en een niet-stapper die niet op een glucosemonitor, hersenscan of elektronenmicroscoop te zien is: wilskracht. Kleine successen bouwen op zichzelf. Als iemand gisteren en de dag ervoor 10.000 stappen heeft gezet, is de kans groter dat hij de volgende dag weer dat doel bereikt.

"Het hele model met 10.000 stappen is gebaseerd op het onderdeel maken van een normale routine, gezonde gewoonte, dat er eerder niet was. Het vergemakkelijkt gedragsverandering ", zegt Brian Richardson, MS, NASM-PES, mede-eigenaar van Dynamic Fitness in Murrieta, CA, en universitair hoofddocent bewegingsfysiologie bij het nabijgelegen PGCC junior college.

"Als het gaat om gewichtsverlies, is gedragsverandering afhankelijk van het creëren van gewoonten."

Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om 10.000 stappen per dag te zetten, maar om jullie een steuntje in de rug te geven geef ik jullie een aantal tips om aan 10.000 stappen per dag te komen.

  1. Begin je werkdag actief en parkeer je auto wat verder weg van de ingang van je werk, of wanneer je boodschappen gaat doen kun je ook de auto wat verder weg parkeren.

  2. Neem de trap waar mogelijk in plaats van de lift

  3. Ga tijdens de pauze een stukje wandelen, ook bij het thuiswerken is het belangrijk dat dit wordt gedaan.

  4. Maak je stappen meetbaar door een activiteitstracker of stappenteller te dragen. De meeste telefoons hebben tegenwoordig ook een stappenteller ingebouwd.

  5. Ga 's avonds na het avondeten nog een rondje wandelen, dit is voor meerdere dingen goed, onder andere de spijsvertering.

  6. Ga lopend naar de supermarkt voor kleine boodschappen of lopend naar vrienden/familie. Kijk wat voor jou lopend te overzien is.

  7. Tijdens het plegen van een telefoontje kun je rondjes lopen of bijvoorbeeld de trap op en af.

  8. Met hardlopen gaat de teller sneller, dus wanneer je nog wat stappen moet inhalen, kan dit het snelst door te joggen/hardlopenbron redenen 10000 stappen: weightwatchers.com58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page